Naisten MM-kisat, Turkki 2011

Naisten MM-kisat, Turkki, Kemer 17.-19.10.2011

Suomen naisten MM-karsintakisan voitti helsinkiläinen Kallion Kirkas, jossa pelasivat Stiina Kamppuri, Riitta Kangas ja Anu Sutinen sekä Tuula Ahonen valittiin myöhemmin neljänneksi pelaajaksi MM-kisat pelattiin Turkissa ja joukkue lähti kohti Kemerin MM-kisoja jo perjantaina 14.10.2011.
Vaihtolentomme oli Istanbulista 2 tuntia myöhässä ja saavuimme Kemeriin saman verran myöhässä ja kohtasimme melko happaman Sveitsin naisjoukkueen, joka joutui
yhteiskuljetuksen (n 50 km) takia odottamaan Suomen joukkuetta kaksi tuntia.
Tarkoituksenamme oli tutustua kisa-alueeseen ja kenttiin jo ennakkoon. Löysimme lauantaina kisapaikan, joka oli aidatun ralliradan (asfalttia) keskellä, joten sinne ei ollut toivoakaan päästä harjoittelemaan ralliautojen pörrätessä kentän ympärillä. Kisapaikkaa vielä viimeisteltiin petankkikisoja varten ja siellä mm. pystytettiin pitkiä tankoja ja oletimme, että alue katetaan. Huomasimme myöhemmin olleemme pahasti väärässä.

Löysimme hotellin vierestä kelpoisen sora-ajotien, jossa pystyimme sunnuntaina reenaamaan Suomen junnuja vastaan. Saman paikan olivat löytäneet myös Walesin joukkue, tuleva vastustajamme.

1. Pelipäivä
Kisat oli merkitty alkavaksi klo 14 ja lounaan jälkeen menimme yhteiskuljetuksella tummentuvan taivaan alla kentälle valmistautumaan. Saman tien kun pääsimme perille, alkoi rankkasade.

Huomasimme myös, että tangot pystytettiinkin maalippuja eikä katosta varten. Odottelimme kentän reunalla hetken lämmitellen, mutta sitten oli juostava läheisten katosten alle. Hetken
päästä ilmoitettiinkin, että ”WPC is cancelled for today”. Tietenkin siis vain ensimmäisen kisapäivän osalta. Koska koko pelipäivä sateen takia peruttiin, niin naisilla oli tiistaina yksi kierros vähemmän kuin aikaisemmin oli ilmoitettu.
Klo 18 oli kisojen viralliset avajaiset hotellilla puheineen ja sielkarsinnat ovat vielä samana iltana illallisen jälkeen. Ruokailun jälkeen Tuula Ahonen lähti kannustajineen takaisin kohti kenttiä
MM-ammunnan ensimmäiselle karsintakierrokselle. Karsinta suoritettiin keinovalossa, mutta siitä huolimatta Tuula ampui 18 pistettä ja selvitti tiensä jatkokarsintaan 18 pelaajan joukkoon!
Alkukarsinnasta meni suoraan 4 parasta jatkoon.

2. Pelipäivä
Tiistaina päästiinkin jo itse asiaan: ensimmäinen pelikierros alkoi aamulla klo 8 ja vastaamme tuli Uusi-Seelanti. Molemmat joukkueet pelasivat ailahtelevasti, mutta Suomen naiset voittivat
pelin 11-8. Ilman ennakkovaroitusta törmäsimme ”drop-it” snadiin. Kyseessä oli aikapelit ja jos ensimmäisellä kerralla snadi ei ollut laillinen, nosti vastustaja snadin ylös ja pudotti sen haluamaansa paikkaan. Tilannetta olisi helpottanut, jos olisimme tienneet tämän ennakkoon ja olisi vältetty tarpeeton hämmennys. ”Drop-it” snadia käytettiin vain aikapeleissä.
Voittajina saimme Swiss-systeemillä vastaan toisen voittajajoukkueen, joka tällä kertaa oli Madagaskar. Kyyti oli melko kylmää, häviö 0-13. Suomen naisten pelitaso ei ollut omalla tasol-
la, kenties oli jännitystä ilmassa.
Kolmas pelimme oli Belgian joukkuetta vastaan. Heidän pelinsä oli jo tutumpaa petankkia, mutta silti saimme heiltä vain 3 pistettä. Joukkueemme pelasi jo paremmin, mutta Belgia onnistui suorituksissaan vielä paremmin.
Neljänneksi vastaan tuli Tahitin naisjoukkue. Heitä vastaan emme saaneet peliä käyntiin kunnolla ja Tahiti vei meidät 4-13 tappioon ja edessämme oli Coupe des Nations-kisa (CdN).
Ensimmäinen cup-kierros CdN :ssä oli Walesia vastaan. Joukkue oli selkeästi lähempänä suomalaisten yleistä tasoa. Pelasimme jo parempaa peliä, mutta siitä huolimatta illan päätteeksi Wales otti voiton 13-10 ja Suomen joukkueen pelit olivat siinä.
Jatkokarsinnan ammunnan pelaajia kuuluteltiin suorituksiin sitä mukaa kun vapautuivat peleistään. Tuulan vuoro tuli heti kaksi tuntia kestäneen hävityn Walesottelun jälkeen ja puhalluskokeen kautta hänet päästettiin ammuntaradalle viimeisenä.
Kaikki ampujat puhallutettiin. Tuulan ammunta ei ollut ihan yhtä vahvaa kuin alkukarsinnassa, silti hän sai 17 pistettä ja jäi lopullisissa tuloksissa sijalle 20.

Yleisenä huomiona voisi tuoda esille muutamia asioita. Vastustajamme pelasivat varmempaa peliä kuin suomalaiset. Asetukset ja ammunnat onnistuivat heillä paremmin, alle 50 %:n pelillä ei tällä tasolla vaan pärjää.
Kiitämme myös kaikkia mukana olleita kannustajiamme. Palasimme kisoista monta kokemusta rikkaampana ja halu oppia pelivarmuutta lisääntyi kaikilla meistä.
Loppuviikon joukkueemme kannusti junioreiden pelejä ja tutustuimme Kemerin alueeseen. Kävimme Tahtalin vuorella 2365 metrin korkeudessa, liitelimme varjolla Välimeren yllä ja nautimme Välimeren lempeästä ilmastosta