Blangy 2006

Petankkia Ylä-Normandiassa 2006

Ranskan kolmanneksi suurin petankkitapahtuma ’Le Féstival International de Pétanque de la Vallée de la Bresle’ järjestetään kesäkuun puolessa välissä Blangy sur Breslessä. Kaupunki sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Pariisista luoteeseen Ylä-Normandian alueella Seine Maritimen departementissa. Festivaali järjestettiin tänä vuonna 16.-18.6.2006.

Suomesta tapahtumaan osallistui seitsenhenkinen ryhmä: osa ensikertalaisia, mutta mukana myös paikalla kaksikin kertaa käyneitä. Tapahtuman pelaajamäärät ovat kasvaneet vuosittain ja kansainvälisiä joukkueita on ollut 10 -13 maasta. Vuonna 2007 vietetään kymmenvuotisjuhlafestivaalia.

Kisaviikonlopun tarjonta on runsas.  Perjantaina järjestettiin veteraanien +55 duppelin lisäksi kutsukilpailu, johon joukkueet muodostettiin arpomalla trippelijoukkueet festivaalin sponsoreiden edustajista, talkootyöntekijöistä sekä kansainvälisistä pelaajista. Pr-kilpailun jälkeen delegaatiot kokoontuivat kaupungin talolle pormestari Claude Vialaretin vastaanotolle. 

Lauantaina on kansainvälinen trippeli ja pudonneille uusi kilpailu. Sunnuntaina jatkuvat lauantain trippelit ja alkaa naisten kansainvälinen duppeli, sekä pudonneille jälleen oma kilpailu. Iltapäivällä pelataan viikonlopun kaikkien kilpailuiden loppuottelut. Sunnuntain lounaalla vaihdetaan lahjoja ja kiitospuheita kisajärjestäjien kanssa.

Pääkilpailuissa on pelimuotona alkuboule, jonka jälkeen suora cup. Tänä vuonna perjantain veteraaniduppeliin osallistui 106 joukkuetta. Lauantain pääkilpailun trippelissä oli 528 ja b-kilpailussa 256 joukkuetta. Naisten duppelissa pelasi 119 joukkuetta. Pääkilpailun sekä naisten duppelin voittivat ranskalaiset joukkueet: trippelin Marinkovitch-Gross-Figueres ja naisten duppelin jo toisena vuonna peräkkäin Jasinki-Crogier. Duppelipari oli meille ennestään tuttu ensimmäisestä naisten EM-kilpailusta. Tällöin molemmat pelasivat Ranskan 2 joukkueessa, josta Suomen naiset väänsivät upean voiton.  

Kilpailukutsu tuli Suomen Petanqueliitolle ja kisan päällekkäisyys Tukholman Mayon kanssa karsi matkaan lähtijöitä. Järjestäjän kilpailukutsu sisälsi delegaation johtajan, trippeli- ja duppeli edustajien majoituksen sekä ruokailut (aamiainen, lounas ja päivällinen juomineen) perjantaista maanantaiaamuun. Delegaation ulkopuoliset osallistujat maksoivat 108 euroa majoituksesta ja ruokailusta. Kisa-alueella puiden siimeksessä on viihtyisä buffettialue, mistä voi ostaa vettä, limua, viiniä, olutta, pientä purtavaa ym. 

Toisena vuonna peräkkäin Suomen delegaatio koostui naisista.  Paikanpäällä hämmästeltiin jälleen suomalaisten miesten poissaoloa - alkavat kohta epäillä onko meillä miespetankisteja lainkaan. Ryhmämme huomioitiin kolmessa paikallislehdessä kuvien kera, josta majoituspaikkojen pitäjät olivat aivan tohkeissaan. Tuli aivan julkkisolo! No, vastaavasti pelit kyllä pudottivat leijat hyvin pian maan pinnalle.  
Kisapaikalla meitä odotti puolisuomalainen Karim Bouchir, johon olimme tutustuneet edellisenä vuonna. Hän oli ikionnellinen saatuaan Lordi-paidan. Kutsuimme Karimin vierailemaan Pasilan hallille seuraavalla Suomen matkallaan. 

Majoitumme jo edelliseltä vuodelta tutuksi tulleen Mme Dujardinin luo viereiseen Nesle Normandeusen kylään. Tämä Gites de France -ketjuun kuuluva kartanorakennus on 1700-luvun puoliväliltä riikinkukkoineen ja kissoineen.  Vuonna 2005 suomalaiset olivat majoittuneet kolhoosimaiseen yhteisasumismuotoon, missä wc ja suihku olivat käytävillä. Eli majoitus voi vaihdella taivaallisesta karmivaan.

Suurista osallistujamääristä huolimatta pelit sujuvat sutjakasti. Ilmoittautuminen on aamulla 8.30 mennessä ja pelit alkavat kuulutuksella 8.45. - 9.15. Kaikki pelit keskeytetään puolenpäivän aikaan ruokailun ajaksi noin puoleksitoista tunniksi.

Pelialue on jaettu värein tai kirjaimin zoneihin. Kenttäkartta löytyy toimiston läheltä. Ilmoittautumisen yhteydessä luovutetaan lisenssit ja joukkue saa kaavakkeen, missä on alkulohko kenttänumeroineen. Pelin alussa on syytä merkitä vastustajajoukkueen numero lappuseen Kun lohko on pelattu (2 tai 3 peliä) ilmoittaudutaan oman alueen tiskille.  Riippuen oletko menossa voittajana ylös (”gagnant”) vai häviäjänä alaspäin (”perdant”), nostat toimitsijatiskiltä tietyn värisen numeronappulan, jonka numero määrää jatkopelien lohkon, peliparin ja kentän.. 

Koska joukkueita on sadoittain, kuuluttaja huutaa koko ajan mikrofoniin joukkueiden numeroita ja kenttiä kuin Rukkas-Antti Rovaniemen markkinoilla – tietenkin vain ranskaksi. Tämän vuoksi kannattaa notkua kaaviotaulun luona kunnes vastustaja ja kenttä ovat selvillä. 
Jatkocupin tulokset merkitään uuteen kaavakkeeseen, ja voitto käydään ilmoittamassa jokaisen pelin jälkeen.  Lappua ei kannata hukata, voitto merkitsee rahakirjettä eikä ilman sitä saa lisenssiä pois kisatoimistosta. 

Tämä ryhmä on ennenkin seikkaillut maailmalla yhdessä ja tekevällehän sattuu aina. Olemme usein saaneet nauraa makeasti reissujemme kommelluksille. Eläkkeellä voidaan sitten kirjoittaa kootut petankkisattumukset Hertta-kodissa.  

Ryhmämme kokoontui perjantaina Helsinki - Vantaan lentokentälle kello 6.15. Aiemmilta reissuilta tutut härdellit alkoivat lentokentällä, kun yksi ryhmämme jäsenistä huomasi unohtaneensa lisenssinsä kotiin. Kotijoukot hereille ja lisenssin pikatoimitus kentälle. Kaikki ennättivät koneeseen lennon ollessa hieman myöhässä. Taisi siinä yksi matkalippukin revetä tsekkauksen yhteydessä. 

Auto oli varattu jo hyvissä ajoin Pariisin kentälle, mutta saimmekin sen vasta lähes kaksi tuntia alkuperäisestä varauksesta. Vuokrausepisodin aikana tarkkaavaiset ryhmämme jäsenet havaitsivat, että kahdesta lisenssistä puuttuu kuvat. No onneksi ryhmästä ei puutu luovuutta; suunta Swissairin tiskille ja passien valokuvista kopiot lisensseihin. Voilà! Ensimmäisellä tietullilla puomi päätti olla toimimatta. Takana autojono piteni ja torvet huusivat. Etupenkkiläinen loikkasi ulos kutsunappia etsimään, portti aukeni saman tien ja pikaisesti takaisin autoon. 
Saavuimme Blangy sur Bresleen noin tuntia ennen pr-kisan alkua. Tämä kisa pelattiin aikapeleinä ja pisteet ratkaisivat. Outi paukutteli karoja solkenaan belgialaisen ja espanjalaisen pelikavereiden pyöritellessä silmiään hämmästyksestä. Otteluiden päätyttyä belgi kommentoi huutelevalle ranskalaisyleisölle: ’Eihän tämä mitään ihmeellistä ole – voittihan Suomi euroviisutkin!’  Pelikaverit tarjosivat gentlemanneina Outille oluen. Lopputuloksena toinen sija, palkintona hervoton pytty ja dvd - soitin.

Anun ja Katin joukkueet voittivat myös molemmat ottelunsa, mutta pisteet eivät riittäneet palkinnoille. Anun joukkueessa oli kaksi Hollannin maajoukkuepelaajaa ja Kati pelasi Jean-François Hémonin sekä espanjalaisen Juanin kanssa. Riitan, Tuulan sekä Anjan joukkueet hävisivät ensimmäisen ja voittivat toisen ottelun. Riitalla ja Anjalla oli molemmilla joukkueissaan luxemburgilaisen USBP Dudelangen edustaja sekä paikallinen pelaaja ja Tuula pelasi kahden paikallisen kanssa.

Lauantaina alkoivat sitten tositoimet. Ryhmä jakaantui kahteen trippeliin FIN 1: Anu Uusio, Kati Nieminen ja Outi Raitasuo sekä FIN 2: Riitta Kangas, Anja Parviainen ja Tuula Ahonen.

FIN 1 voitti alkulohkon molemmat pelit, mutta 1. cupkierroksella vastaan tuli belgialaiset maailmanmestarit Hémon ja kumppanit. Naisemme pelasivat hyvää peliä, mutta belgit ampuivat jäätävästi – taisi kaksi ammuntakuulaa karata noin 1,5 metrin päähän. FIN 2 hävisi molemmat pelinsä, toisen harmittavan niukasti, ja siirtyi kannustamaan FIN 1:ä cupkierrokselle. Molemmat joukkueet osallistuivat myös b-kilpailuun, mutta hävisivät suoraan ottelunsa. 
Sunnuntain naisten duppelin suomalaiset pelasivat peliparein: FIN 1 Outi ja Anu, FIN 2 Anja ja Kati sekä FIN 3 Riitta ja Tuula. Kaikki joukkueemme suoriutuivat ripeästi alkulohkostaan puhtaalla pelillä. 

Ensimmäinen cupkierros käynnistyi juuri ennen lounasta. FIN 1 hoiti pelinsä lounaaseen mennessä FIN 2 pelin jäädessä 8-8 tilanteeseen. Lounaan jälkeen FIN 3 sai vastaansa Hollannin maajoukkueen naiset. Ampujalla on ainakin ammunnan EM-hopeaa. FIN 3 hallitsi peliä pitämällä pelimatkan lyhyenä johtaen 7-0. Sitten menetettiin snadi vastustajalle 10 metriin ja nopea tappio 7-13. Naiset pelasivat hyvin, mutta eivät hyödyntäneet alun pistepaikkoja naapurin vielä hermoillessa. Tällä välin FIN 2 oli möhlinyt 10–10 tilanteessa kierroksen ja peli poikki vastustajalle 10–13.  

Ainoana 2. cupkierrokselle selviytyi FIN 1. Anu ja Outi johtivat ottelua 12–7, mutta valitettavasti peli luisui vastustajalle 12–13.  Vastustajan ampuja oli todella vakuuttava ja nuori. Meikäläisillä ei ollut varaa virheisiin.

Siinäpä ne meidän pelit sitten olivat. Katselimme jonkin aikaa pelejä ja hyvästelimme järjestäjät. Oli aika siirtyä matkan lomaosuuteen. 

Siirryimme 26 km:n päähän Eu:n kaupunkiin meren rannan läheisyyteen. Uusi majoituspaikkamme Manoir de Beaumont on vielä hulppeampi kuin edellinen ja. Kartanosta on mm. mainioita laamoja, jotka nähdessään Riitta Kalliosta totesi ’ Aaa – laamapaitapelto!’  

Matka oli jälleen kerran opettavainen ja ihana. Blangnyn kisoissa taso on kova ja kentät haasteellisia, vain pieni osa kentistä on pehmeitä. Järjestely toimivat ja aikataulut pitävät. Lopputurnauksetkin ovat suurin piirtein aikataulussa – vajaan 600 joukkueen trippeli pelataan ensimmäisen päivän aikana 16 joukkueeseen ja naisten noin 110 joukkueen duppeli päivässä läpi klo 20 alkavaan finaaliin. Turnaukseen osallistunut saa aavistukseen siitä mitä isot kisat voivat parhaimmillaan olla