Petankki

Wappukisailijat v. 2012
Sekaduppelienergiaa Kalliosta: Aura Lehikoinen ja Henri Koskinen

PETANKISTA PÄHKINÄNKUORESSA

Petanque on perinteikäs kuulapeli, jota mukavat ihmiset pelaavat ympäri maailman. Tunnettuja petanque-keskuksia on mm. Ranskassa, Espanjassa ja Helsingin Kalliossa.

Petanque (suomalaisittain usein myös petankki) on kaikille sopiva liikunta- ja urheilumuoto, jonka harrastamiseksi tarvitaan kivaa seuraa, viihtyisä ympäristö, jokunen metallikuula sekä maalipallo.

Petankkia voi harrastaa mainiosti muun hauskanpidon ohella, mutta myös kilpaurheiluna. Kilpaurheilunakaan se ei onneksi ole kaikkein ryppyotsaisinta puuhaa. Tuulahduksen kevyestä petankkimaailmasta aistii esimerkiksi Timo Harmon kokoamasta kalliolaisesta petankkisanastosta.

Kilpailut käydään usein kolmihenkisin joukkuein (trippeli). Kaksihenkisin joukkuein pelattava duppeli on niin ikään yleinen kilpailumuoto. Yksi-yhtä vastaan pelattava singeli on harvinaisempi, muttei lainkaan väheksyttävä laji. Näiden lisäksi petankkimaailmassa voi törmätä muihin pelimuotoihin, esimerkiksi sekaduppeliin, jota pelataan mies-nais -pareilla.

Verkosta löytyy rutkasti tietoa petankista. Suomen Petanque-Liiton verkkosivuilla on paljon lisätietoja suomalaisesta petankkitoiminnasta. Sieltä löytyvät mm. lajin kilpailusäännöt. Kansainvälisestä petankkimaailmasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla vaikkapa kansainvälisen lajiliiton sivuilla tai muilla suurilla petanque-sivuilla. Lisätietoja petankista ja sen harrastusmahdollisuuksista saat mm. Torkkelin tolpalta ja Kallion Kirkkaan reipashenkisiltä aktivisteilta.
 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.