MM-singelit, Nizza 2015

Suomen delegaatio: Riitta Kangas, Jarkko Pahkala, Pasi Sintonen ja Jari Nieminen
Tämäkin oli mielissä myös Nizzassa
Riitta tuomarin tarkkailussa
Jarkko asettamassa

Miesten ja naisten MM-singeli Ranskan Nizzassa 23.-25.1.2015

Vuonna 2014 järjestettiin Nizzassa epävirallinen singelikisa nimeltä 1er International Tête à Tête, Trophée Henri Bernard, josta kehitettiin ensimmäistä kertaa pelattava miesten ja naisten singelin MM-kisa. MM-kisat pelattiin myös Nizzassa ja siellä oli kaksi isoa sisähallia keskustan ulkopuolella: Gé Gallaratto ja Henri Bernard.

Miesten ja naisten pelit pelattiin yhtä aikaa vuorotellen näissä kahdessa hallissa. Hallit olivat vain minuutin kävelymatkan päässä toisistaan, joten siirtyminen niiden välillä tapahtui juohevasti.

Suomen edustajat karsintakisojen kautta olivat miesten sarjassa Jarkko Pahkala (Koski-Kuula) ja naisten sarjassa Riitta Kangas (Kallion Kirkas). Mukaan avustajiksi ja valmentajiksi lähtivät myös Jari Nieminen ja Pasi Sintonen.

Ensimmäisenä iltana oli avajaisseremonia pitkine esittelypuheineen sekä loistava illallinen pelialueen keskellä olleessa kisateltassa.

Myöhempinä pelipäivinä kaikki ruokailu tapahtui samaisessa teltassa ja järjestäjät olivat onnistuneet oivallisesti sekä ruokailujen organisoinnissa että sen laadussa.
Suomalaisten delegaatio yöpyi läheisessä, melko vaatimattomassa hotellissa, kun taas osa kisaväestä oli majoittunut bussimatkan päähän keskustaan. Meille suomalaisille valittu hotelli kävi oikein hyvin, sillä se sijaitsi vain parin minuutin kävelymatkan päässä pelipaikasta.

Miesten sarjassa oli mukana 46 maata ja naisten sarjassa 38 maata. Kisat pelattiin swiss-systeemillä ja ensimmäisen päivän vastustajat (tuloksineen) Suomella olivat:

Miehet – alkusarja (5 alkukierrosta)

Naiset – alkusarja (4 alkukierrosta)

Jarkko - Valko-Venäjä
Jarkko - Senegal
Jarkko - Belgia (Weibel)
Jarkko - Ukraina
Jarkko - Armenia

     13-11
       2-13
       2-13
       13-4
       5-13

Riitta - Tšekki
Riitta - Monaco
Riitta - Liettua
Riitta - Armenia

     6-13
     13-8
     13-6
    10-11

Jarkon ja Riitan sijoitus alkupeleissä oli sija 27. Jarkko pääsi sijoituksensa perusteella suoraan Coup de Nation kisaan, mutta Riitta oli naisten sarjassa ensimmäinen, joka ei päässyt suoraan jatkoon, joten hänelle tuli seuraavana aamuna eteen vielä yksi ylimääräinen karsinta pääsystä Coup de Nationiin. Vastustajakin oli jo illalla tiedossa: Slovakia. Riitalla oli lähellä pääsy 16 joukkoon alkulohkossa: Armeniaa vastaan viimeinen kierros oli tilanteessa 10-10 ja viimeisellä kuulallaan Armenian Rousseaux sai poistettua Riitan ykkösen ja peli päättyi Riitan tappioksi 10-11. Myös Jarkko olisi päässyt viimeisen pelin voitolla jatkoon.

Perjantai-iltana hilpeyttä herätti se, kun tuomari tuli kesken pelin määräämään, että Riitta ei saa pelata seuraavana päivänä mustissa farkuissa vaan pitää olla muut housut kuin farkut. Mistäs niitä illalla myöhään saa? Ei kun Lidliin ja sieltä collegehousut mallia ”10-12 vuotiaille”. Hyvin toimi ja Riitan kummipoika kiitti  tuliaisesta!

Coup de Nation –kisa on myös kovaa taistelua ja kaikilla oli kova tahto pääsystä mitaleille. Riitta selvitti aamulla karsinnan Slovakiaa vastaan 13-8 ja pelit jatkuivat hänelläkin Coup de Nationissa. Ensimmäisellä cup-kierroksella Jarkko voitti Latvian ja Riitta Ukrainan ja molemmat pääsivät CdN:ssa kahdeksan joukkoon. Sitten tulikin seinä vastaan: Jarkko hävisi Saksalle, joka näytti suorastaan leikittelevän kentällä ja Riitta kaatui puolattaren jäätäviin asetuksiin. Ja näin olivat Suomen pelit tällä kertaa ohi.

Kaiken kaikkiaan kisa oli mahtava kokemus ja muistutus siitä, kuinka rankkaa petankki voi parhaimmillaan ja miksei myös pahimmillaan olla. Singelissä kun pelaaja on aivan yksin omien taitojensa ja taktiikoidensa kanssa. Moneen kertaan kävi mielessämme, tuliko pelissä aina sittenkään tehtyä oikea taktinen päätös.

Jarkolle varmasti ikimuistettavin peli oli Belgian Charles Weibeliä vastaan. Jarkko kirjaimellisesti otti Weibeliltä pari pistettä. Jarkon ja Weibelin peli löytyy myös netistä: https://www.youtube.com/watch?v=hrwPrtlNdBc

Finaaleissa oli kisojen varmastikin kisojen parhaat pelaajat: miehissä Charles Weibel (Belgia) voitti Tunisian Sami Attalahin luvuin 13-8 ja naisissa Espanjan Yolanda Mattaranz (Espanja) voitti Thaimaan Nantawan Fuangsanitin myös luvuin 13-8.

Päällimmäiseksi mieleen jäi petankin tasoero Suomen ja etelä-Euroopan sekä Aasian välillä. Perinteiset petankkimaat pelaavat varmaa peliä ja paljon pidempiä matkoja mihin Suomessa on totuttu. Ammunta on varmaa ja usein karoja tai ainakin jättöjä.
Kentät olivat loistavat! Gé Gallaratto -hallin kentät olivat kivisiä ja kuoppaisia, vierityksillä ei tehnyt siellä mitään ja ammunta piti saada kuulan juureen. Henri Bernard- halli taasen oli kumimaisen joustavaa, jossa vierityskin toimi hyvin, jos sai vauhdin kohdilleen ja ammuntojen piti olla laakoja tai kuulan juuren. Muutoin kuulat pomppivat iloisesti yli.

Kisat päättyivät kansainväliseen tyyliin iltagaalassa jaettaviin palkintoihin illallisen merkeissä. Kiitämme kisajärjestäjiä loistavasta pelitapahtumasta. Lisäksi kiitämme myös mukana olleita kannustajia: Ville ja Oiva Pahkalaa sekä Jani Takaloa. MM-singeli on tosi rankkaa, jos ei ole omaa kannustusjoukkoa mukana. Muutama maa oli lähettänyt edustajansa kisoihin yksin ja he olivat välillä aika eksyneen oloisia.

Hieno kokemus kokonaisuudessaan!

Jarkko Pahkala ja Riitta Kangas